My Hot Spots

Συνδέσου και φτιάξε τον δικό σου προσωπικό οδηγό!

thumb1

Μικροί διάσπαρτοι αμπελώνες με σεμνά καμπανόσχημα κλήματα. Μερακλήδες οινοποιοί, κελάρια παλαίωσης, δεξαμενές οινοποίησης, επισκέψιμα οινοποιεία.

Ένα σύμπαν ολόκληρο που προσκαλεί να το ανακαλύψετε, με τον οίνο οδηγό!

Στο νησί δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο δίκτυο οινικών διαδρομών. Θα βρείτε, όμως, επισκέψιμα οινοποιεία με οικογενειακή παράδοση γενεών που δημιουργούν νέα δυναμική για το κρασί της Λήμνου μέσα και έξω από το νησί. Και, κυρίως, θα συναντήσετε αμπελουργούς-οινοποιούς, αρκετοί με ειδικές σπουδές πάνω στην οινοποίηση, όλοι τους, όμως, με όρεξη να σας μιλήσουν για το πάθος τους για το λημνιό κρασί.

Ο δρόμος του κρασιού διατρέχει ολόκληρο το νησί, με τους αμπελώνες συγκεντρωμένους κυρίως στην ενδοχώρα της Λήμνου, για απάγκιο από τους βοριάδες του Αιγαίου, στον Άγιο Δημήτριο, στην Ατσική, αλλά και στις περιοχές της Μύρινας, Μούδρου, Νέας Κούταλης. Αμπέλια ξερικά που αναπτύσσονται σε σχήμα καμπάνας, στις πλαγιές χαμηλών λόφων, με χρυσοκίτρινα τσαμπιά από το κύριο κρασοστάφυλο του νησιού, το Μοσχάτο ή μαύρα σταφύλια της ερυθρής, πανάρχαιας ποικιλίας Λημνιό.

Το μεθυστικό οδοιπορικό σας μπορεί να ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του νησιού. Δυο χιλιόμετρα έξω από τη Μύρινα, κατευθύνεστε προς την αμπελουργική ζώνη Μαυραμπέλια, με προορισμό το οινοποιείο I. Σαββόγλου-Π.Τσιβόλας. Η επίσκεψή σας εδώ περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του υπερσύγχρονου οινοποιείου, παρουσίαση της παραγωγικής διαδικασίας και της εμφιάλωσης των κρασιών, όλα από σταφύλια αποκλειστικά βιοκαλλιέργειας. Η περιήγηση συνεχίζεται με οπτικοακουστικό θέαμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενώ, με ένα ποτήρι λημνιό κρασί από τις ετικέτες των οινοπαραγωγών της Limnos Organic Wines, θα κάνετε live μάθημα οινογευστικής.

Βακχικής περιήγησης συνέχεια στο Κτήμα Χατζηγεωργίου στο χωριό Καρπάσι, ένα χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο, στα μισά του στενότερου σημείου του νησιού, ανάμεσα στον όρμο Πουρνιά και τον κόλπο του Μούδρου. Επισκέψιμο όλο το χρόνο, το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό οινοποιείο της Λήμνου έχει δημιουργήσει brand name στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με προμετωπίδα το Μοσχάτο Αλεξανδρείας κρασί Ο.Π.Α.Π. «Λήμνια Γη» και μια σειρά από ετικέτες με ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Θα περιηγηθείτε στην υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της οικογενειακής επιχείρησης κατεβαίνοντας ως την υπόσκαφη κάβα με τα δρύινα βαρέλια και θα δοκιμάσετε τα επώνυμα ξηρά και γλυκά κρασιά του κτήματος αλλά και πειραματικά προϊόντα όπως το συμπύκνωμα μούστου από υπερώριμα σταφύλια Μοσχάτου ή καινοτόμες ετικέτες σαν το πολλά υποσχόμενο ημιαφρώδες λευκό Moscato d’ Ifestia που αφήνει στο στόμα μια γεύση φίνα και δροσιστική.

Στο γραφικό πέτρινο χωριό Πεδινό δοκιμάστε κρασί και τσίπουρο στο σύγχρονο οινοποιείο του οινοπαραγωγού Ιωάννη Κρεμμύδα αλλά επισκεφθείτε και το παλιό οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης, σήμερα λακαριό όπου τον Οκτώβριο καζανιάζουν το ρακί. Στον Άγιο Δημήτριο, στη θέση Κουρούνι, είστε ευπρόσδεκτοι στο οινοποιείο του Μανώλη Γκαράλη με τα εκλεκτά του κρασιά, όλα από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Το νου σας, την άνοιξη, για τις Ανοιχτές Πόρτες, καθώς αρκετά οινοποιεία του νησιού συμμετέχουν κάθε χρόνο στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού για δωρεάν δοκιμές, ξεναγήσεις και γνωριμία με τα «διαμαντάκια» του λημνιού αμπελώνα.

Pin It