gastr1 gastr2 FLOMARI gastr4

Tips για να μη σας πιάνουν αδιάβαστους

Ντόπια προϊόντα, γαστρονομία με την αλμύρα του Αιγαίου και τη γνώση αιώνων, παραδοσιακές συνταγές σαν μαθήματα πατριδογνωσίας. Κάν’ τε το γύρο της Λήμνου, με οδηγό τις γεύσεις, για να κερδίσετε μία αξέχαστη εμπειρία. 

Το νησί, γνωστός σιτοβολώνας από την αρχαιότητα, διατηρεί έως σήμερα, την παράδοση εξαιρετικών ζυμαρικών από ντόπια δημητριακά. Φλομάρια, βαλάνες και αυτούδια, συνοδεύουν τυριά, και κρέατα και σηματοδοτούν την τοπική γαστρονομία. Δύο από τα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά, παράγονται στο νησί. Είναι το καλαθάκι Λήμνου (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και το μοναδικό μελίχλωρο ή μελίπαστο.

Οι κάτοικοι του νησιού διδάχθηκαν την καλλιέργεια της αμπέλου από τον ίδιο το γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, τον Θόα. Και μάλλον εδώ ισχύει ότι «μ’ όποιον δάσκαλο θα κάτσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Δύο ποικιλίες βασιλεύουν στο νησί, το Λημνιό ή Καλαμπάκι και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που δίνει Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Τα γλυκά κρασιά που παράγονται από υπερώριμα σταφύλια αυτής της ποικιλίας έχουν βραβευθεί διεθνώς και χαρακτηρίζουν τη γεύση αυτού του τόπου.

Η Λήμνος φημίζεται για άφθονο και φρέσκο ψάρι, μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να το απολαύσετε σε ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Τέλος, δοκιμάστε τα… «ιστορικά» βενιζελικά, σοκολατένιες μπουκίτσες γεμάτες καρύδια, οι οποίες αφιερώθηκαν στον Ελευθέριο Βενιζέλο όταν επισκέφθηκε το νησί.

Pin It